Berhati-hati “sel stem” penipuan

bio-batang-Plus1

Ia kini sebuah trend di Malaysia untuk mengambil “Penggalak sel stem lisan” atau bahan-bahan yang mendakwa “rangsangan” sel-sel stem anda.

Berhati-hati kerana ini adalah satu lagi cara untuk membuat bahagian yang tidak curiga dengan wang mereka untuk tidak berguna “tambahan”. Sekurang-kurangnya di Filipina pihak berkuasa telah mengambil beberapa tindakan: FDA memberi amaran vs sel-sel stem diambil secara lisan

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada hari Ahad memberi amaran orang ramai terhadap membeli tidak berdaftar makanan tambahan sel stem yang ganas yang dibentangkan dalam talian.
Dalam nasihat seorang, FDA dinamakan khususnya produk yang dikenali sebagai Bio Batang Plus, dengan menyatakan ia adalah tidak persediaan sel stem yang diluluskan oleh FDA serta makanan yang diluluskan atau produk pemakanan.
Menurut pemangku Pengarah FDA Umum Dr. Kenneth Pergi, agensi itu telah memantau Bio Stem Plus tambahan yang dijual dan diiklankan "dengan kesihatan menipu dan tuntutan terapeutik" melalui sulit.com.ph, dalam talian membeli-dan-jual laman web katering untuk pasaran Filipina.
Pergi berkata produk itu sedang digalakkan kononnya sebagai "nutrisi sel stem semula jadi" yang meningkatkan peredaran sel stem dewasa, pembaikan rosak tisu, mengurangkan kesan-kesan penuaan, membantu dalam "sehingga 70 keadaan manusia yang dikenali "dan penawar darah tinggi, gayat dan sakit belakang.
"Orang ramai adalah dengan ini memberi amaran terhadap membeli dan menggunakan tidak berdaftar Bio Stem Plus ... Tiada kajian saintifik dan klinikal yang akan menyokong atau sandaran kesihatan dan tuntutan terapeutik,"Kata Go.

Bagaimana pula dikatakan “radikal”. Well, ini laman web kira-kira jumlah wang itu sehingga

Tuntutan-tuntutan tersebut 1. yang STEMTech AFA Extract membebaskan sel-sel stem dari sum-sum tulang, dan oleh itu, 2. yang kerana sel-sel stem mempunyai kesan yang baik pada badan, yang STEMTech AFA Extract oleh itu mempunyai kesan yang baik.
Ini adalah karut semata-mata. Pertama, ada benar-benar ada bukti yang cukup bahawa StemEnhance membebaskan sel-sel stem dalam mana-mana tahap yang ketara, atau jika ia, sama ada sel-sel stem membuat perbezaan yang signifikan dalam badan.
Dalam bahasa yang mudah, ada bukti yang cukup untuk mengesahkan bahawa Stemtech AFA Extract mempunyai APA-APA kesan pada badan. Ini adalah fakta dan bukan andaian. Sebarang tuntutan adalah semata-mata yang dibayangkan.

Di atas adalah palsu yang “batang tambahan sel” yang tidak benar-benar sel stem di semua dan dijual (biasanya oleh MLMers) dengan tuntutan menakjubkan tetapi mempunyai apa-apa data klinikal untuk menyokong pendapat mereka, tipikal lain penipuan suplemen kesihatan. Anda akan mempunyai testimoni biasa orang-orang yang “berasa lebih baik”, “kelihatan lebih muda” dan lain-lain. Malangnya peningkatan yang subjektif mungkin kesan plasebo atau khayalan.

Yang seorang lagi “sebenar” terapi sel stem, malangnya ramai di antara mereka masih eksperimen dan perlu dilakukan dalam konteks ujian klinikal tetapi mereka sedang terlalu awal “dipasarkan” sebagai terapi untuk pelbagai gangguan. Kebimbangan ini bukan sahaja keberkesanan rawatan ini tetapi juga komplikasi jangka panjang tidak diketahui terapi sel stem mesenchymal seperti.

Lihat artikel ini Penipu yang menawarkan terapi sel stem palsu untuk 'merawat' penyakit tidak boleh diubati. Mendapatkan nasihat profesional sebelum mendarat diri dalam cengkaman orang-orang yang mendakwa dapat untuk merawat strok, Parkinson, Sindrom Down dan lain-lain. dengan “terapi sel stem”. Tanya jika ini adalah percubaan klinikal dan meminta data mengenai apa yang pengamal melakukan diterbitkan.

Berikut adalah pautan dengan maklumat yang boleh dipercayai tentang apa yang terapi sel stem adalah benar-benar tentang, dan dengan nasihat yang waras serta penerangan agak mudah tentang apa Batang rawatan Bimbit benar-benar melibatkan:
Sepuluh Perkara yang Tahu Mengenai Rawatan Stem Cell

Link yang berkaitan MMR:
Batang terapi Bimbit – Mitos dan Fakta